Reis-naar-Cuba / Bestemmingen / Las Terrazas

Las Terrazas

Dit eco-toeristische centrum bevindt zich op slechts 73 km ten westen van Havana (in de provincie Artemisa*) te midden van een gebied van ongeveer 5.000 hectare. Het toeristische project werd gelanceerd ter bevordering van een duurzame economische ontwikkeling, gebaseerd op het rationele gebruik van de natuurlijke rijkdommen. Het dateert van 1968 toen de Cubaanse regering massaal een herbebossingproject introduceerde op de terrasvormige heuvels die de omgeving omringen.

Door het project ontstond een dorp waar ongeveer 1.200 mensen de overwegend onafhankelijke gemeenschap in stand houden. Het werd een internationaal erkend succes. Het ontwerp van de gebouwen in het dorp is zoveel mogelijk in harmonie met de natuurlijke omgeving - het prachtige Hotel Moka is een goed voorbeeld. In 1985 werd Las Terrazas en het omringende natuurpark Sierra del Rosario uitgeroepen tot een UNESCO biosfeerreservaat.

Natuurlijke zwembaden, fietspaden, wandelingen in de natuur rond de ruïnes van de 19e eeuwse koffieplantages en begeleide hikings zijn een aantal activiteiten in dit gebied. Las Terrazas is begunstigd met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder de Tocororo (de nationale vogel van Cuba), de zunzún (of kolibrie) en tientallen soorten orchideeën. Las Terrazas biedt ook een 800 meter lange Canopy ("Zipline") tour.

Verder kan men een bezoek brengen aan onder andere de open ateliers van lokale kunstenaars, El Romero (een van de beste vegetarische restaurants van Cuba) en het huis van zanger Polo Montañez. Deze volkszanger kende een razendsnelle populariteit en de meerderheid van de Cubanen zong van de ene op de andere dag zijn teksten. Na zijn tragische dood in 2002 werd zijn huis een soort museum.

*Las Terrazas behoort tot de provincie Artemisa, welke pas sinds 2011 op de kaart is gezet. Aangezien het grenst aan het gebergte van Sierra Rosario en meestal gecombineerd wordt met een bezoek aan Pinar del Rio, hebben we de plaats aan deze provincie toegevoegd.

Live Chat Support Software