Reisadvies Cuba

In het midden van het van Caribische gebied ligt Cuba gevestigd. Formeel gezien behoort het land tot Republiek Cuba, wat bestaat uit eiland Cuba, Isla de la Juventud en nog ruim 4000 andere kleine eilanden. Ten noorden wordt Cuba begrensd door de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan. Ten oosten wordt het land begrensd door de Windward Passage, ten zuiden aan de Caribische Zee en ten westen door de Straat Yucatán.

Wanneer je aan Cuba denkt, dan denk je waarschijnlijk direct aan salsa, prachtige auto’s, sigaren of een lekkere verse mojito. Tegenwoordig staat de bestemming Cuba op mening mens hun eigen bucketlist. Dan hebben we het niet alleen over de toeristische bestemming Havana, maar ook over de kleinere koloniale stadjes of de gezellige kustplaatsen. Wanneer je op vakantie wilt naar Cuba, dan is het belangrijk om jezelf eerst te verdiepen in het reisadvies van het land.

Het reisadvies van Cuba

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft elk land een kleurcode. Deze kleurcode geeft aan of er veiligheidsrisico’s zijn voor de toerist. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt gebruik van vier verschillende kleurcodes:

  1. Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s
  2. Geel: Let op, er zijn risico’s
  3. Oranje: Alleen noodzakelijke reizen
  4. Rood: Niet reizen

Het land Cuba beschikt over een gele kleurcode. Dit betekent dus dat je veilig kunt reizen in het land, maar dat je rekening dient te houden met bepaalde risico’s. Je kunt dus zeker naar Cuba, maar je dient rekening te houden met bepaalde veiligheidssituaties welke verschillen met de Nederlandse veiligheidssituatie. De kleurcode geel is gebaseerd op:

Criminaliteit in Cuba

De criminaliteit in Cuba is anders dan we gewend zijn in Nederland. In het land komen diefstal en berovingen voor. Het is daarom erg belangrijk om alert te zijn op de plaatsen waar veel toeristen samenkomen. Ondanks het risico op berovingen en diefstal verlopen de meeste reizen naar Cuba vlekkeloos. Cuba is namelijk een relatief veilig land als je het vergelijkt met andere Latijns-Amerikaanse landen. Dit heeft onder andere te maken met de politiecontroles in het land. De politie controleert namelijk veel en de Cubaanse bevolking let goed op elkaar. Ondanks dit zijn er toch zakkenrollers en dieven actief. Het is daarom belangrijk om tijdens je verblijf rekening te houden met bepaalde voorzorgsmaatregelen:

  • Wanneer je plekken bezoekt met veel mensen of veel toerisme, dan is het belangrijk om alert te zijn. Denk hierbij aan plekken zoals het strand, het winkelcentrum, de markt, terrassen of het theater.
  • Wees extra alert als je donkere straten of steegjes bewandeld.
  • Houd je kostbare spullen uit het zicht van andere. Denk hierbij aan je sieraden, camera’s of andere kostbare bezittingen.

Wanneer je reist met het openbare vervoer, dan is het belangrijk om op de volgende aspecten te letten:

  • Er zijn zogenaamde ‘zelfstandige chauffeurs’ actief in Cuba. Ga niet in op de voorstellen van deze chauffeurs. Deze chauffeurs bieden diensten aan waarbij je een auto kunt huren en deze door hun laten besturen. Het is belangrijk om niet in te gaan op deze voorstellen. Je kunt er wel voor kiezen om in Havanna in een klassieke oude auto voor toeristen te stappen. Het enkele gevaar hierbij is dat deze auto’s zelden beschikken over autogordels.
  • Neem nooit lifters mee, je weet namelijk nooit wie je meeneemt in je auto.
  • Rijd nooit ’s nachts.
  • Zorg ervoor dat je waardevolle spullen en eigendommen altijd goed opgeborgen zijn tijdens het reizen. Denk hierbij aan contant geld, je fotocamera, mobiele telefoons, je fotocamera of sieraden.

In Cuba komt het helaas regelmatig voor dat er brandstoftekort is. Tijdens een brandstoftekort kun je voor een paar dagen geen brandstof kopen bij de tankstations. De momenten met brandstoftekort kunnen helaas ook zorgen voor levensmiddelentekorten. De verkrijgbaarheid van de levensmiddelen dalen doordat er door het brandstoftekort geen goederen geleverd worden aan de winkels. Wanneer je via een reisorganisatie reist, dan zal de reisorganisatie je tijdens deze momenten begeleiden. Wanneer je niet reist met een reisorganisatie, dan kun je grote hinder ondervinden tijdens de dagen met brandstoftekorten.

Daarnaast kampt het land ook regelmatig met geplande en ongeplande stroomuitvallen. Hierdoor kan een bepaalde situatie soms erg onveilig aanvoelen. Dit heeft ermee te maken dat veel ‘casas particulares’ geen stroomgenerator hebben. Je kunt casas particulares vergelijken met een B&B. Het is daarom ook aan te raden om voor het boeken te bekijken of de casas particulares een stroomgenerator heeft.

Natuurgeweld in Cuba

Cuba wordt in de maanden juni tot en met november geregeld getroffen door tropische stormen. In enkele gevallen hebben we het daarbij ook over orkanen. Wil je toch in deze periode reizen, dan is het belangrijk om het nieuws in de gaten te houden. Daarnaast kun je ook bij het hotel informeren naar de huidige weersomstandigheden.

Kom je in het land terecht in een noodsituatie? Volg dan te allen tijde de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ben je op reis via een georganiseerde, dan is het belangrijk om contact te behouden met de reisorganisatie.

Verkeer in Cuba

De verkeersomstandigheden in Cuba zijn in sommige gevallen niet te vergelijken met de verkeersomstandigheden in Europa. Een aantal belangrijke aandachtspunten zijn:

  • Op sommige plekken in Cuba zijn de wegen slecht verlicht. Daarnaast zijn op sommige plekken ook de wegen slecht onderhouden. Wanneer je deze twee punten bij elkaar voegt, dan kun je in zeer gevaarlijke situaties terecht komen. Het is daarom ook af te raden om in de nacht te rijden met je huurauto.
  • Er rijden op sommige plekken ook nog verkeersdeelnemers met paard en wagen. Let hier goed op als je zelf een voertuig bestuurt.
  • Zoals eerder vermeld kampt Cuba regelmatig met brandstoftekort. Wanneer de brandstof weer beschikbaar is, dan kunnen er enorme rijen ontstaan bij de tankstations. Dit is dus erg belangrijk om in je achterhoofd te houden als je besluit om een camper of auto te huren.
  • Ben je in Cuba betrokken bij een auto-ongeval, dan is het verplicht om bij het ongeval te blijven totdat de zaak is opgelost. Hierdoor kan het gebeuren dat je langer dan gepland in het land moet verblijven.
  • Wanneer je kiest voor een huurauto, dan is het belangrijk om de huurauto alvorens goed te checken. De huurauto’s in Cuba zijn namelijk soms erg slecht van kwaliteit. Hierdoor is het aan te raden om foto’s te maken van de auto tijdens het verhuurproces.

 

Niet alles is legaal in Cuba

Niet alles wat in Nederland legaal is, is in Cuba ook legaal. Houd daarom belangrijk om rekening te houden met het uitvoeren van bepaalde activiteiten.

  • Een bezoekje aan een prostituee kan je bijvoorbeeld een gevangenisstraf van maar liefst 20 tot 25 jaar opleveren. Ondanks dat je de verzoeken aangeboden kunt krijgen is het belangrijk om hier niet op in te gaan.
  • Drugs is uiteraard illegaal in Cuba. Dit gaat niet enkel om het bezitten of gebruiken van harddrugs, maar ook voor softdrugs. Laat je dus niet verleiden om softdrugs te gebruiken, dit is namelijk illegaal en kan zorgen voor hoge gevangenisstraffen.

Geld pinnen in Cuba

In de meeste gevallen is een creditcard erg geschikt om te gebruiken in het buitenland. Helaas levert pinnen met creditcard in Cuba regelmatig problemen op. Hierdoor is het gebruik van een creditcard niet ideaal in het land. Daarnaast worden ING-betaalpassen helaas niet geaccepteerd in het land.

Wanneer je kiest voor een creditcard, dan kun je in de meeste gevallen wel geld opnemen in de grote staatshotels en bij grote pinautomaten. Doordat het online banksysteem regelmatig uitvalt, is het zeker geen ideale oplossing.
Daarnaast worden creditcards van American Express en Diners Club sowieso niet geaccepteerd. Het is daarom belangrijk om voldoende cash mee te nemen naar Cuba. Je kunt gemakkelijk op het vliegtuig, in de hotels en bij erkende wisselkantoren je geld omwisselen naar Cubaanse Pesos. Wil je het geld terug wisselen naar euro’s, dan kun je dit enkel op het vliegveld inwisselen.

Cuba
Logo
Shopping cart